Kortsluiting…

Tijdens en na de scheiding kan het zijn dat je kind zich anders gedraagt dan normaal. Misschien trekt het zich terug in zijn eigen wereld en kun je hem niet goed bereiken. Of misschien gaat ze heel erg de strijd met je aan. Of gaat het op school niet lekker. Kan allemaal. In dit blog 5 tips over hoe je hier mee om kunt gaan. Zodat het weer fijn en ontspannen is thuis.

Ik had net een heel weekend geschilderd bij mijn broer (eigenlijk halfbroer, maar dat klinkt zo onaardig). Hartstikke gezellig. Mijn twee zussen kwamen zaterdag ook en bleven eten en slapen. Bijzonder, want zo vaak zien we elkaar niet en zeker niet zonder aanhang of ouders. Gouden Momentje dus! Het was dit weekend even buffelen met het schilderen van openslaande deuren vanwege de Syberische temperaturen, dus ik dacht zondag toen ik naar huis reed: ‘Ha, fijn, lekker naar ons warme huis.’ NOT! Kortsluiting, stroomstoring. Geen stroom, geen centrale verwarming. Geweldig. Ik geloof dat ik nog nooit zo blij ben geweest met onze houtkachel, die we sinds deze winter hebben…  Die hebben we lekker aangestoken en met dekens op de bank was het eigenlijk nog best te doen. En kneuterig. Afijn, kortsluiting dus. Dat kan je kind dus ook hebben qua gedrag.

Serieus genomen

Het interessante van gedrag is dat het eigenlijk maar een klein stukje laat zien. Dat hele kleine stukje is eigenlijk een signaal van een onderliggende behoefte. Een kind kan bijvoorbeeld heel erg vervelend doen, niet luisteren en zijn zusje klieren, terwijl het eigenlijk wil zeggen: ‘Ik ben heel erg verdrietig, wil je me alsjeblieft even vasthouden en knuffelen?’ Nou, dat is wel het laatste waar je zin in hebt als je kind zo vervelend doet. Ik herken dat wel van vroeger. O, wat konden mijn moeder en ik ruzie maken. Om alles en niks. Met de wijsheid van nu snap ik dat ik op zoek was naar aandacht, liefde en begrip. En mijn moeder was met drie kleine kinderen en net gescheiden, begrijpelijkerwijs aan het overleven. Zo kan er van alles zijn wat je kind doet, of laat zien en waar het eigenlijk echt behoefte aan heeft. Wat we vaak doen als volwassenen is heel erg focussen op dit (ongewenste) gedrag, waardoor we hier veel aandacht aan schenken. Vaak helpt het beter als je je richt op de behoefte van je kind in deze situatie. ‘Ik zie dat je je zusje aan het plagen bent. Dat is niet leuk. Wat wil je zeggen? Wat heb je nodig? Kan ik iets voor je doen?’ Hiermee maak je contact met je kind op gevoelsniveau, waardoor je kind zich gezien en gehoord voelt. En dus serieus genomen. En kinderen willen, net als iedereen, heel graag serieus genomen worden. Alleen beschikken ze nog niet over de strategieën die wij hebben door te zeggen: ‘Nou mam, eigenlijk vind ik dat je me afgelopen dagen veel te weinig aandacht hebt gegeven en niet naar me hebt geluisterd, dus ik dacht, laat ik iets doen waar ik wel meteen je aandacht mee trek en dat is dus mijn zusje klieren’. Dat zou wat zijn. 😉

5 tips

Wat je bijvoorbeeld zou kunnen doen om je kind te helpen terwijl je meteen het probleemgedrag aanpakt heb ik hieronder geschreven in de vorm van drie tips. 5 tips bij kortsluiting in het gedrag van je kind:

1. Stop met wat je aan het doen bent en stel een grens aan het gedrag. ‘Stop met je zusje pijn doen, dat is niet ok.’

2. Neem je kind even apart. ‘Ik zie dat het even niet zo goed gaat met je, kom je even bij me?’ Zorg ervoor dat je dit doet op een moment dat je hier even de tijd voor kunt nemen.

3. Vraag aan je kind wat hij nodig heeft. Verzand niet in discussie over hoe jij graag wil dat hij zich gedraagt, of wat er precies gebeurde en wie er begon, maar vraag het gewoon. Je kind weet zelf ook wel dat het onacceptabel gedrag vertoont. Dat hoef je niet nog eens extra te benadrukken. Dat helpt niet. Wat wel helpt is vragen: ‘Wat is er aan de hand? Wat heb je nodig? Wat kan ik voor je doen?’ Laat je kind maar vertellen. En even boos worden, of verdrietig. Wees er gewoon voor je kind.

4. Laat je kind weten dat je van hem houdt. Het is voor mensen (en kinderen zeker) van levensbelang dat er van ze gehouden wordt. Daarom zijn wij als baby’s ook zo schattig en worden we de hele dag geknuffeld. Voor onze overleving is al die aandacht en liefde en fysieke aanraking van levensbelang omdat we als baby volledig afhankelijk zijn van onze omgeving. Keur het gedrag af, maar níet je kind als persoon. ‘Ik hou heel veel van je, maar je zusje plagen is niet aardig. Ik wil niet meer dat je dat doet.’

5. Geef elkaar een kus en/of een knuffel en laat je kind zelf met een oplossing komen om het weer goed te maken. Dit is vele malen waardevoller en heeft veel meer impact op het gedrag dan wanneer jij zegt dat ze elkaar een hand moeten geven en sorry moeten zeggen of op een andere manier hun excuses moeten aanbieden. Vaak komt je kind met een creatieve oplossing die je zelf niet had kunnen bedenken. ‘Ik ga mijn zusje helpen met het ontklitten van het haar van haar pop’. En dan gaan ze samen verder spelen. Zonder woorden. Het zusje voelt de intentie achter het helpen en is dan ook weer ok.

Dan is de crisis bezweerd, alles is weer aangesloten en de energie kan weer liefdevol stromen in je gezin!

Hulp nodig?

Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je wat meer ondersteuning nodig hebt bij het vinden van oplossingen bij kortsluiting in het gedrag van je kind en alles waar je op dit moment tegenaan loopt na je scheiding. Als kindercoach begeleid ik ouders en kinderen in dit proces. Wil je meer weten over ontspannen ouderschap? En over wat ik hierin voor jullie zou kunnen betekenen? Kijk dan eens op www.ikstakindercoaching.nl en neem vrijblijvend contact met me op. Samen kunnen we dan kijken naar een passende oplossing.

Interessant?

Vond je dit artikel interessant? Of ken je mensen die dit misschien ook interessant zouden kunnen vinden? Dan zou ik het heel fijn vinden als je mij zou liken op facebook en dit artikel doorstuurt. Zo kan ik nóg meer ouders en kinderen begeleiden. Bedankt!

Wat zijn jouw ervaringen met kortsluiting in het gedrag van je kind?

Ik ben benieuwd! Laat je het even weten door hieronder of op facebook even een reactie te plaatsen? Top!

Pin It on Pinterest

Share This