Vind het vertrouwen terug en help jezelf en je kind

Toen mijn ouders uit elkaar gingen (ik was 9) stortte mijn wereld in. Ik wist niet waar ik het zoeken moest en ons gezin heeft het hier in die periode erg moeilijk mee gehad. Dat is één van de belangrijkste redenen dat ik nu als kindercoach gescheiden gezinnen begeleid in dit proces.

Passie

Ik doe mijn werk vol passie omdat ik geloof dat het mogelijk is om ook in één van je donkerste en moeilijkste periodes tóch weer de kracht kunt vinden om op te staan, om dóór te gaan. Om er niet alleen weer wat van te maken, maar ook weer te kunnen genieten van het leven. En de dingen te doen die je leuk en belangrijk vindt. IKSTA kindercoaching staat hier letterlijk voor. En achter. Zodat jij weer de regie terugkrijgt over jouw leven. En de rust en ontspanning ervaart, waardoor leven in harmonie en onderling goede verstandhoudingen een logisch gevolg zijn.

Signalen

Want veel kinderen van gescheiden ouders kampen met hun verdriet en onmacht. Soms uit zich dat in strijd met je kind, soms trekt een kind zich terug. Of gaat zich ineens anders gedragen dan normaal. Of gaat het op school niet zo lekker. Allemaal signalen dat er iets aan de hand is.

Rubberen doppen

Als ouders willen we natuurlijk alles doen om te voorkomen dat onze kinderen pijn of verdriet hebben. Dat is op zich heel logisch en natuurlijk. We willen onze kinderen koste wat het kost beschermen, zodat ze veilig zijn. Maar we kunnen niet de hele wereld met rubberen doppen beplakken, zodat onze kinderen zich geen pijn doen. Pijn, verdriet en tegenslag hoort nou eenmaal bij ons leven. Maar we kunnen kinderen wél leren hiermee om te gaan. Niet omdat dat nou zo leuk is, maar omdat we onze kinderen hiermee een grote dienst bewijzen.

Vallen en opstaan

Stel je voor. Je kind valt van zijn fiets. Je raapt het op, troost het, kusje, over. En dat herhaalt zich. Niets mis mee. Hartstikke liefdevol. Maar op een gegeven moment gaat je kind van jouw verwachten dat jij het opraapt als het gevallen is. En hier gaat het soms mis. Omdt je kind van jouw verwacht dat jij het op zal rapen en het geen strategieën van jouw heeft meegekregen om zelf op te staan nadat het gevallen is, ontstaat er een probleem. Want op een goede of een kwade dag ben jij even niet in de buurt om je kind op te rapen als het valt. En dan? Dan blijft je kind jammerend op de grond liggen en heeft geen idee wat het moet doen om weer op te staan.

Overdrijven

Natuurlijk overdrijf ik een beetje. Natuurlijk kunnen kinderen ook prima zichzelf leren om weer op te staan als ze gevallen zijn. En zo leren wij mensen. Met vallen en weer opstaan. Maar je begrijpt misschien vast wel wat ik bedoel. Het gaat erom dat je kinderen in moeilijke situaties om leert gaan met pijn, verdriet en tegenslag.

Nu jij

En dat begint bij jou. Jij bent als ouder hun rolmodel. Van jou moeten ze het leren. Dus wat doe je zelf als het tegenzit? Wat doe jij als je verdrietig of boos bent? En, hoe wil jij dat je kinderen reageren op dezelfde situaties als ze later groot zijn? En het allermooiste wat je voor ze kan doen is ze deze les leren door het zelf voor te doen. Niet alleen zeggen wat je doet, maar ook doen wat je zegt. Kinderen leren door na te doen wat je doet, niet zozeer door wat je zegt.

Uitdaging

Dus ik zou je graag uit willen dagen om eens een situatie voor de geest te halen die erg moeilijk voor je was. En schrijf op hoe je gereageerd hebt. En of je het graag anders gedaan zou willen hebben. Hoe zou je willen dat je kind met deze situatie om zou gaan? Maak het concreet. En schrijf dan eens op wat je denkt dat jij ervoor nodig hebt om het de volgende keer anders te doen. Oefening baart kunst! (Of film het, ook leuk, voor later!)

Vertrouwen

Ik weet zeker dat het ook voor jou mogelijk is om weer rust en ontspanning te ervaren en dat er weer een betere harmonie ontstaat in het gezin en thuis. Met ons als gezin is het trouwens gelukkig ook helemaal goed gekomen hoor 😉 Iedereen heeft zijn weg gevonden in dit proces. Mijn ouders zijn inmiddels al jaren gelukkig met hun nieuwe partner en wij als kinderen hebben ook onze lessen geleerd en zijn er wijzer en sterker uitgekomen. We zijn alle vier erg eigen-wijs en we allemaal zelfstandige ondernemers met passie voor ons vak. Ook zijn we gelukkig in de liefde en hebben mijn middelste zus en ik (ik ben de oudste) nu zelf ook kinderen. En dat vertrouwen heb ik ook in alle gescheiden ouders. Iedereen doet zijn best. En probeert er iets van te maken. En soms lukt dat alleen en soms heb je een klein steuntje in de rug nodig. En dat is er, gelukkig!

Hulp nodig?

Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je wat meer ondersteuning nodig hebt bij het gedrag van je kind en alles waar je op dit moment tegenaan loopt na je scheiding. Als kindercoach begeleid ik ouders en kinderen in dit proces. Wil je meer weten over ontspannen ouderschap? En over wat ik hierin voor jullie zou kunnen betekenen? Kijk dan eens op www.ikstakindercoaching.nl en neem vrijblijvend contact met me op. Samen kunnen we dan kijken naar een passende oplossing.

Interessant?

Vond je dit artikel interessant? Of ken je mensen die dit misschien ook interessant zouden kunnen vinden? Dan zou ik het heel fijn vinden als je mij zou liken op facebook en dit artikel doorstuurt. Zo kan ik nóg meer ouders en kinderen begeleiden.

Reactie

Misschien wil je ook een bericht achterlaten onderaan dit bericht? Zo laat je andere gescheiden ouders zien dat ze niet alleen staan. En ondertussen help je mee aan mijn missie: Ontspannen ouders en blije kinderen!

Heel erg bedankt!

Ik wens je een liefdevolle en ontspannen dag toe.

Groet,

Rixta

Pin It on Pinterest

Share This