5 tips voor een liefdevol, harmonieus leven in een samengesteld gezin.

Gefeliciteerd! Jullie hebben een nieuw gezin! Dat verdient een feestje!
Waardeer jezelf dat jullie het tot nu samen hebben volgehouden.
Met alle fijne en minder fijne momenten. Scheiden is nooit leuk. Voor niemand. En het is ook niet iemands schuld. Het is iets dat soms gebeurt. Om allerlei redenen. Niemand heeft hierom gevraagd. En de kinderen hebben hier hun eigen verhalen, ervaringen en meningen in.
En nu hebben jullie dus een nieuwe situatie. En de intentie is om er samen, met zijn allen, iets van te maken. Daar gaan we voor. Jullie kunnen dit. En jullie kinderen ook. Vertrouw op jezelf, jullie kinderen en het proces. Er valt veel van jezelf en elkaar te leren. Lees hieronder 5 tips voor een liefdevol, harmonieus leven in een samengesteld gezin.

1. Betrek iedereen erbij.

Alle betrokkenen zijn een onderdeel van het nieuwe systeem. Het is daarom van cruciaal belang dat iedereen als gelijkwaardige gesprekspartner en onderdeel van het geheel serieus genomen wordt. Laat iedereen meedenken en meepraten over bijv. de indeling van de kamers en het gebruik hiervan. Bespreek wat je op dat moment belangrijk vindt om te bespreken en vraag aan iedereen of er nog andere zaken zijn waarover jullie het samen moeten hebben. Wat is voor wie belangrijk en waarom? Laat iedereen zijn verhaal motiveren en beargumenteren.
Wat is ieders eigen eerste stap en hoe kun je elkaar hierbij helpen? Maak het concreet.

Betrekken = iedereen hoort erbij. Iedereen is even belangrijk.

2. Creëer rust.

Er is afgelopen periode veel gebeurd. Iedereen heeft veel meegemaakt. Geef elkaar de ruimte om te herstellen en uit te rusten. Laat iedereen aangeven wat hij nodig heeft en hoe je dit praktisch gaat invullen. Wat is ieders eerste eigen stap en hoe kun je elkaar hierbij helpen? Maak het concreet.

Rust = veiligheid. Veilig bij jezelf, in dit huis en in dit gezin.

3. Blijf open en in contact.

Treed elk contact dat je hebt met een open hart tegemoet. Iedereen wil rust, harmonie en ontspanning. Het gaat om de liefdevolle intentie om er samen met elkaar iets van te maken.
Vraag jezelf in elk contact af; ‘Ben ik open of ben ik dicht? Is de ander open of dicht.’ Help elkaar in dit proces. Afkoelen is prima, maar zoek daarna weer contact, ook al kan de ander dat niet op dat moment. Accepteer geen blijvende afzondering of terugtrek-gedrag.

Openheid = ruimte geven aan alles wat er is. Ik ben ok, jij bent ok.

4. Bespreek wensen en verwachtingen.

Wees helder over je eigen wensen en verwachtingen, in eerste instantie over hele praktische zaken. Werk, huishoudelijke taken, school, huiswerk, speelafspraken, wat wel en wanneer, wat niet en waarom niet. Motiveer waarom dit zo voor jou is en geef iedereen de ruimte en de tijd om dit ook zo uit te spreken.
Wat is ieders eigen eerste stap en hoe kun je elkaar hierbij helpen? Maak het concreet.

Uitspreken = elkaar serieus nemen en naar elkaar luisteren als gelijkwaardige gesprekspartners. Zonder (waarde) oordeel.

5. Behoud de regie.

Iedereen is onderdeel van het systeem en is als zodanig een gelijkwaardige partner, maar als volwassene heb je de regie over jezelf, je werk, het huis en het reilen en zeilen van de kinderen. Meedenken en meepraten is zeer wenselijk, maar uiteindelijk zullen er af en toe knopen doorgehakt moeten worden en beslissingen worden genomen. Daar gaan jullie als ouders over. En als de één niet kan, doet de ander dat. Geef elkaar als ouders hierin vertrouwen en support. Bespreek samen waar en wanneer je op één lijn zit en waar niet. En hoe je dit communiceert naar de kinderen toe. Het geeft niet als er hierin kleine verschillen zijn, maar verwacht wel support van elkaar. Bij de één een ja is bij de ander ook een ja. En bij nee uiteraard ook.
Het geeft ook niet als dit af en toe misgaat, maar bespreek dit met elkaar en maak hierover nieuwe afspraken met de kinderen.
Het zal vast wel eens gebeuren dat niet iedereen het eens is met je beslissing. Dat mag. Geef ruimte aan dat wat zich aandient: allerhande gedachten en gevoelens bijv. boos of verdrietig gedrag en help de betrokkenen hierdoorheen. Bijv. ‘Wat voel je nu en waar voel je dat in je lijf?’ Adem door en vraag dit elke 5 seconden. Is er iets veranderd?’ Vraag of er nog iets anders nodig is op dit moment. Blijf weer open in het contact en blijf bij je beslissing. Dit creëert weer veiligheid en vertrouwen.
Wat is ieders eigen eerste stap en hoe kun je elkaar hierbij helpen? Maak het concreet.

Regie = zelf de verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven en over dat van de kinderen.

Proces

Een gelukkig leven met je nieuwe gezin is een werkwoord.
Er zullen momenten van succes zijn en momenten van weerstand.
Mooie momenten en momenten van woede, frustratie en pijn en verdriet. Het is er allemaal en iedereen heeft zijn eigen proces hierin.
Contact en verbinding zijn hier de sleutelwoorden. Wat er ook gebeurt, blijf in contact met jezelf en in verbinding met elkaar.
Jullie zijn niet voor niets op elkaars pad gekomen.

Hulp nodig?

Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je dit niet alleen kan. En dat hoeft ook niet. Als kindercoach begeleid ik gezinnen in het proces van gescheiden en samengestelde gezinnen. Mijn doel is ontspannen ouders en blije kinderen! Wil je meer weten over hoe je gelukkig kunt leven met een samengesteld gezin, kijk dan eens op www.ikstakindercoaching.nl. Ik heb een ‘Lang en gelukkig’ traject ontwikkeld dat ik speciaal voor jullie op
maat aan kan passen, zodat iedereen in het samengestelde gezin krijgt wat hij/zij nodig heeft. Zo leven jullie nog heel lang en gelukkig!

Volg mij op Facebook

Wil jij op de hoogte blijven van wat IKSTA kindercoaching voor jou en je kind kan betekenen?
Like dan nu mijn facebookpagina!

Pin It on Pinterest

Share This