Ontspannen ouders, blije kinderen!

Jouw rol als ouder bij de emotionele ontwikkeling van je kind

De meeste ouders nemen hun taak als opvoeder erg serieus. We leren onze kinderen hoe ze hun tanden moeten poetsen en hoe ze netjes moeten eten. Maar hoe zit het met andere belangrijke levenslessen? Hoe krijg je grip op je emoties (en dus op je gedrag)? En hoe ga je om met de gevoelens van anderen? Kortom: hoe zorg je ervoor dat je kind opgroeit tot een gelukkig, zelfbewust en emotioneel invoelend persoon?

In dit artikel leg ik uit waarom emotionele ontwikkeling belangrijk is. Je kunt je relatieproblemen niet oplossen als je je niet kunt verplaatsen in je partner. Hetzelfde geldt voor onenigheid met een collega of vriend. Het leren omgaan met emoties is belangrijk voor de omgang met anderen en met jezelf.

Wat is het geheim van een goede opvoeding?

Een goede opvoeding is een liefdevolle opvoeding. Bovendien hebben evenwichtige ouders grip op hun eigen emoties. Ze reageren rustig op hun kind, ook als ze boos zijn. Door zelf het goede voorbeeld te geven, leven ze het gewenste gedrag voor. Goede ouders werken dus ook aan zichzelf.

Hoe kan ik de relatie met mijn kind verbeteren?

Onverdeelde aandacht is daarin heel belangrijk. Hiermee geef je je kind het gevoel dat het belangrijk voor je is. Ik adviseer ouders tijd vrij te maken om 1-op-1 met hun kind te spelen en naar hen te luisteren. Kinderen willen zich gezien, gehoord, gewaardeerd en geaccepteerd voelen. Ik noem zo’n moment een wij-moment. Het is een periode van bijvoorbeeld 15 minuten per dag die jij helemaal apart zet om contact te maken met je kind. Geen telefoon, geen afleidingen. Alleen je kind en jij. De nadruk ligt op positieve aandacht. Hiermee leg je een stevige basis van vertrouwen.

Hoe kan ik mijn kind helpen met zijn emoties om te gaan?

Emoties zijn signalen dat er iets is. Benoem de emoties en neem ze serieus. Positieve en negatieve emoties mogen er allemaal zijn. Ook teleurstelling, verdriet en boosheid. Maar grip op jezelf is toch het belangrijkste. Hoe je zelf omgaat met pijn uit je verleden, hoe je zelf reageert als je boos bent. Hoe je zelf omgaat met je verdriet of angst. Hoe kun je geduld leren als je zelf niet geduldig bent? Het begint dus echt bij jezelf.

Help, ik ben geen perfecte ouder!

Perfecte ouders bestaan niet. Het gaat erom dat je bewust wordt van het feit dat je aan jezelf moet werken om beter om te leren gaan met je eigen emoties. Benoem ook als je het fout doet. ‘Sorry dat ik boos werd en tegen je schreeuwde. Dat is niet ok. Mama moet niet tegen je schreeuwen. Ik ga mijn best doen om het de volgende keer anders te doen.’ En weet je wat zo gaaf is aan kinderen? Die zeggen dan: Geeft niks, mama, het is al goed. En ze gaan weer over tot de orde van de dag.

Hulp nodig?

Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je wat meer ondersteuning nodig hebt in je manier van ontspannen opvoeden. Als kindercoach begeleid ik ouders in dit proces. Wil je meer weten over ontspannen ouderschap? En over wat ik hierin voor jullie zou kunnen betekenen? Kijk dan eens op www.ikstakindercoaching.nl en neem vrijblijvend contact met me op. Samen kunnen we dan kijken naar een passende oplossing.

Pin It on Pinterest

Share This