Ontdek het sleutelmoment

Vroeger toen ik nog een puber was, kwam ik ’s middags uit school en gooide mijn tas in een hoek. Mijn moeder vroeg dan of ik mijn tas even op wilde ruimen. Nou, dat deed ik dus mooi niet! Ik nam een strijdlustige houding aan en binnen de kortste keren kregen we ruzie. Om een tas.

Tas

Een scheiding brengt hoe dan ook spanning met zich mee, ook al gaat er nog veel in goed onderling overleg. In plaats van te leven in één wereld, splitst je gezin zich op in twee werelden. Eén speelt zich af bij jou en de andere bij je ex. Dat alleen al kan voor spanning zorgen. Voor jou als ouder en ook voor je kind kan deze spanning soms aanleiding zijn tot een ruzie. Natuurlijk is niet iets wat jij wilt of wat je kind wil, maar iets dat ineens zomaar gebeurt. En zit je ineens in een conflict verwikkeld over een tas.

Teen

Wat gebeurt hier? Je kunt het fenomeen ‘Tas’ eigenlijk vergelijken met je teen stoten. Je kunt 2 keer je teen stoten en denken; ‘Hè, vervelend.’ En de 3e keer dat het gebeurt, sta je te razen en te tieren en stromen de tranen over je wangen. Het gaat helemaal niet om het feit dat je je teen hebt gestoten. Het gaat erom dat er zich spanning heeft opgebouwd in je lichaam, die een aanleiding zoekt om te kunnen ontladen. Dat gebeurt in zo’n onbenullige ruzie ook. De opgebouwde spanning moet eruit. Als ik de tas wel braaf had opgehangen, was ik wel op zoek gegaan naar een andere aanleiding. Bewust of onbewust.

Sleutelmoment

Hoe doorbreek je dit patroon? Dit doe je door alert te zijn op het zogeheten ‘sleutelmoment’. Het moment dat je je bewust bent van datgene wat er nou eigenlijk gebeurt. Het sleutelmoment ontdek je door in contact te zijn met jezelf, van waaruit je weer verbinding kunt maken met de ander. Soms kan het helpen om heel even afstand te nemen, een paar tellen adem te halen alvorens je gaat reageren. En, misschien nog wel het belangrijkste: Neem het niet persoonlijk. Jouw kind wil je echt niet bewust pijn of verdriet doen. Het heeft iets nodig van jou. Dit doet hij door een signaal af te geven. In de vorm van niet luisteren of ander ongewenst gedrag.

Nu jij

En natuurlijk, als je (net) gescheiden bent, ben je ook aan het overleven. En ben je heel erg met jezelf bezig. En dat is heel begrijpelijk en goed, want dat is nodig. En, daarnaast, heb je de allerbelangrijkste taak op aarde te volbrengen, namelijk: het opvoeden van je kinderen, ze helpen, steunen en begeleiden in deze wondere wereld van prachtige momenten en ook van verdrietige momenten, rouw, verlies en tegenslag. Wat wil je je kinderen meegeven? Wat wil je dat ze van je leren? Wat voor ouder wil jij zijn? Wat voor ouder wil je dat je kind later wordt? Welke lessen wil je ze leren? Blijf alert Blijf dus in alle commotie van je scheiding alert op het gedrag van je kind. Blijf open, blijf luisteren, blijf kijken naar je kind. Merk je spanning op, of krijg je gevoel dat je kind op zoek naar strijd of een aanleiding tot een ruzie? Focus dan niet op het ongewenste gedrag, maar op dat wat je kind je eigenlijk wil zeggen. Vraag het. ‘Waar ben je zo boos over?’ Maak contact. En luister naar je kind. Erken de gevoelens van je kind en zeg dat je begrijpt dat hij zich zo voelt. Erkenning is zo belangrijk. Hiermee geef je kind de boodschap dat jij hem echt begrijpt. Echt ziet. Echt hoort.

Maak het goed

En is het onverhoopt toch geëscaleerd? Geen punt. Koel even af, laat je kind ook even tot zichzelf komen en maak het dan weer goed. ‘Sorry dat ik zo tegen je schreeuwde. Dat is niet ok. Ik hou van je. Hoe kunnen we dit voortaan anders doen?’ Je kind zal zich ook nu gehoord en begrepen voelen en het op zijn eigen manier goed willen maken met je. Verwacht geen uitgebreide excuses. Dat hoeft niet. Een kus of een knuffel is ook ok. Of gewoon ‘Sorry’. Het gaat hier om het voorbeeld dat jij als ouder geeft over hoe je omgaat met het goedmaken na een ruzie. Dat is een van de meest waardevolle lessen die jij je kind kan leren.

Hulp nodig?

Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je wat meer ondersteuning nodig hebt bij ruzie met je kind en alles waar je op dit moment tegenaan loopt na je scheiding. Als kindercoach begeleid ik ouders en kinderen in dit proces. Wil je meer weten over ontspannen ouderschap? En over wat ik hierin voor jullie zou kunnen betekenen? Kijk dan eens op www.ikstakindercoaching.nl en neem vrijblijvend contact met me op. Samen kunnen we dan kijken naar een passende oplossing.

Interessant?

Vond je dit artikel interessant? Of ken je mensen die dit misschien ook interessant zouden kunnen vinden? Dan zou ik het heel fijn vinden als je mij zou liken op facebook en dit artikel doorstuurt. Zo kan ik nóg meer ouders en kinderen begeleiden.

Bedankt!

Wat zijn jouw ervaringen met ruzie met je kind (en het natuurlijk weer goedmaken!) Ik ben benieuwd! Laat je het even weten door hieronder of op facebook even een reactie te plaatsen? Top!

Pin It on Pinterest

Share This